Hva er Kvalitetsklubb?

Frogner IL Fotball har nylig oppnådd status som NFF Kvalitetsklubb. Men hva er egentlig det?

2020-01-05
CecilieRamstad

- NFF Kvalitetsklubb er et sertifiseringsystem for fotballklubber» forklarer Vidar Elshøy, Kvalitetsklubbansvarlig i Frogner. Det er delt opp i tre ulike nivåer, der Frogner IL nå har kvalifisert seg til Nivå 1. Det er en bra prestasjon, for i hele kretsen er det bare 17-18 klubber som har klart dette frem til nå. Kun en klubb er allerede på Nivå 2 og ytterligere to klubber er i prosess for å nå Nivå 2.

Selve målet med Kvalitetsklubb er å stimulere til god klubbdrift. Klubber med god struktur tiltrekker seg frivillige, som vi er veldig avhengig av, og skaper en miljø for sunn og god barne og ungdomsidrett. At vi nå har kvalifisert oss for Nivå 1 betyr ikke at vi har denne statusen permanent. Som i fotballen ellers er det mulig å rykke ned igjen, så det er viktig å understreke at dette er en kontinuerlig prosess. Men vi ser forhåpentligvis oppover på tabellen og med tiden vil vi vurdere å se om vi også kan oppnå Nivå 2.

- NFF måler oss på fire store områder innenfor Aktivitet, Organisasjon, Kompetanse og Samfunn og verdiarbeid. Det stiller med andre ord en del krav til fotballgruppa om aktivitet med kvalitet, derfor er trenerkompetanse også viktig. I tillegg må vi ha folk i en del godt beskrevne roller, samt at vi må ta vårt ansvar på alvor og leve opp til verdiene våre, det vil si det vi lover våre medlemmer og omgivelsene forøvrig. At klubben er sjef er spesielt viktig, vi kan ikke ha årganger som opererer på egen hånd som en slags klubber i klubben. Derfor stilles det også krav til planverk, retningslinjer og oppfølging.

Hvilke fordeler er det å være en Kvalitetsklubb?

Som navnet antyder så handler det jo om kvalitet. Da tenker vi ikke først og fremst på kvalitet på fotballbanen, der våre lag vinner alle kamper. Det handler mye om å ha folk i godt beskrevne roller sånn at alle frivillige får konkrete oppgaver de har ansvar for. Vi har hatt mange gode trenere og ledere i klubben både nå og opp gjennom årene, men det Kvalitetsklubb gir oss er et system som er mer personuavhengig. Det igjen gjør at vi som klubb har mer kontroll over det produktet vi tilbyr alle våre medlemmer. Og ikke minst er det en bekreftelse for våre samarbeidspartnere og sponsorer at det de bidrar med blir forvaltet på en god måte.

Hvordan vil medlemmene merke at Frogner IL har blitt en Kvalitetsklubb?

De som er frivillige i klubben i dag har nok allerede merket at det har vært økt fokus og et enda bedre tilbud til dem i forhold til trener og lederkurs. Vi er helt avhengig av frivillig innsats og vi er selvsagt klar over at det er store forskjeller i forhold til hva hver enkelt har av tidligere erfaring innen fotballfaget. Å være fotballtrener er et nytt felt for de aller fleste, derfor er vi glade for å kunne tilby kurs og andre tiltak for å gi dem ferdigheter og trygghet i sine roller.

Samtidig er det også ønskelig at alle våre spillere blir gitt så gode og så like forutsetninger som mulig for å nå sine mål på fotballbanen. Helt uavhengig av om drømmen er å spille i Premier League eller å legge hele karrieren til Frogner IL. I Kvalitetsklubbkonseptet stilles det også krav til formell trenerkompetanse, dvs gjennomførte trenerkurs. Selv om ordet krav benyttes så opplever vi at trenere som tar kurs ser på dette som veldig positivt.

Vi håper Kvalitetsklubb betyr en klubb som ønsker å utvikle seg videre, trenere som ønsker å utvikle seg videre og som en konsekvens: spillere som blir gitt enda bedre muligheter til å utvikle seg videre.

Hva skjer med Kvalitetsklubb i Frogner videre nå?

Nå har vi innfridd det NFF krever av oss i forhold til å kunne kalle oss Kvalitetsklubb. Det er som nevnt ikke et permanent stempel, men en status vi må jobbe for hver dag for å opprettholde. Vi trenger alltid flere frivillige, både som trenere og i andre roller. Vi kan ikke love bort høye lønninger, men vi kan love bort mye moro til de som ønsker å bidra. Det er en fin måte å gi noe til de unge på og det er jo også en veldig fin måte å bli kjent med folk på Frogner på. Målet er kort og godt at flere skal gjøre mindre. Å ta et verv i fotballgruppa skal være fullt forenelig med andre plikter man har ellers i livet. Og vi trenger frivillige også til roller som ikke er direkte knyttet til det sportslige. Det er med andre ord ingen krav til fotballbakgrunn.

Vi håper jo også at alle tiltakene for å gjøre et allerede veldig bra trenerkorps enda bedre, vil bidra til at også spillerne blir bedre. Men gode spillere er ikke et mål i seg selv, vi har ikke som mål bare å få fram enere. I stedet kommer det som en konsekvens av at vi har gode trenere som bruker tiden på treningsfeltet godt. Hvis vi klarer å gi våre spillere trygge rammer, utfordringer tilpasset spillerens nivå, og mestringsfølelse på trening og i kamp får vi også spillere som trives og som utvikler seg.

kvalitet150.jpg

 

Aktiviteter

01.10.2020
Frogner Idrettspark Registrering Publikum Fotballanlegg

08:00 - 22:00

Frogner idrettsaprk

Kalender

April
MTOTFLS
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012

Sponsorer Fotballgruppa