Ny på O-løp

Hva trenger man å vite første gang man deltar på et ordentlig o-løp? Her er informasjon til nye medlemmer/familiemedlemmer i o-gruppa i Frogner IL.

Når skal du begynne å løpe o-løp (= konkurranser)?
Når du føler deg klar for det, er det akkurat på tide å begynne å løpe o-løp! Som med mange andre ting, kan det være litt ”skummelt” og forvirrende de første gangene. Fortvil ikke, det tar ikke lang tid før du føler deg som en rutinert konkurranseløper! Her får du en liten guide som kan være til hjelp de første gangene.

Alle O-løpere fra Frogner løper for Raumar orientering
Frogner IL, O-gruppa er en av seks klubber på øvre Romerike som er med i Raumar Orientering. Når vi løper o-løp, er vi Raumarløpere. Mer informasjon om Raumar orientering finner du på http://raumar.net/

Alle nivåer
På de fleste o-løp finnes ulike løyper du kan løpe avhengig av alder, kjønn, nivå og hvor ”sprek” du er. Første gang du skal velge løpsklasse er det lurt å få råd og hjelp av treneren din.

Valg av nivå
Nivåene deles inn i N, C, B og A. Det er vanlig å begynne å løpe en ”N-løype”. Dette er klassen for nybegynnere. En ”C-løype” er litt vanskeligere. Etter dette kommer ”B-løype” og det vanskeligste nivået kalles ”A-løype”. Ofte kan det være lurt å starte på et ganske lett nivå i starten på sesongen. Løp man alle løp i N-klassen i fjor, bør man starte i N også første løpet i år. Deretter kan man søke større utfordringer fremover.

Valg av klasse
”D” betyr ”damer”/jenter og ”H” betyr ”herrer”/gutter. Er du for eksempel jente, 11 år og nybegynner, vil riktig klasse for deg være D 11-12 N. Er du gutt, 15 år og nybegynner, vil riktig klasse være H 13-16 N. Når du blir litt flinkere, kan du begynne å løpe C-løype.

Hvilke konkurranser?
Vi velger hvert år noen konkurranser vi ”satser” spesielt på. På disse løpene er mange av klubbens medlemmer med. Se kalenderen som ligger under ”Aktivitetsplanen" på http://raumar.net/ for å se hvilke konkurranser klubben prioriterer. Du kan likevel melde deg på akkurat de løpene du selv ønsker å løpe. 

Det finnes egne konkurranser for barn og ungdom. Vi rekrutter satser spesielt på å skape en god og trygg ramme rundt deltagelse i løpene, og vi ønsker at flest mulig blir med på de lokale løpene på Romerike. I tillegg synes vi det er hyggelig hvis du blir med på de løpene som blir mer som en ferietur, f.eks o-festivalen og pinseløpene.

Konkurranseformer
De fleste o-løp foregår i skogen, men noen løp foregår i parker eller i byområder. Det er også ulike løypelengder på ulike o-løp. Prinsippet er likt for alle løp; det er om å gjøre å ta seg raskest mulig gjennom terrenget ved hjelp av kart og kompass. I o-løp skiller vi mellom kategoriene kort-, mellom-, lang- og ultralangdistanse. I tillegg har vi stafett.

Påmelding til løp
Til de fleste løp må du melde deg på 7 dager i forveien. Dette kan du gjøre på to måter;

  1. Påmelding via internett: gå inn på http://www.orientering.no og klikk deg videre på ”tTerminliste”. Ved å søke på ulike kretser og datoer vil du finne det løpet du har tenkt å starte i. Her kan du velge klassen du vil løpe. Husk å skrive inn EKT - brikkenummeret ditt om du har EKT-brikke. Dersom du ikke har brikke, så har vi i Frogner IL noen brikker å låne ut til nye løpere. Da må du kontakte Bjørn Børke for å få rett brikkenummer.
  2. Påmelding via ”påmelder”. Bjørn Børke kan hjelpe deg med påmelding. Han kan nås på bkborke@gmail.com eller på mobiltelefon 92817717. Skriv hvilken klasse du vil løpe og hvilket EKT-brikkenummer du har, eventuelt om du trenger brikke.

Etteranmelding: dersom du har glemt å melde deg på til et løp innen påmeldingsfristen, kan du etteranmelde deg. Dette gjør du på samme måte som beskrevet ovenfor.

Klubben dekker startkontingenten til alle løp i Norge for de under 18 år. Allikevel bør du være klar over at dersom du etteranmelder deg, må du selv betale etteranmeldingsgebyr (alle avgifter forskutteres av klubben din som sender deg et betalingskrav i slutten av sesongen).

Hva skal du ha med på o-løp?
Løpsdrakt: Det er mest praktisk å løpe i klubbens løpsdrakt, men annet egnet løpetøy kan også brukes. NB! lang bukse er påbudt (det er altså ikke lov til å løpe i shorts!). Årsaken er at bena skal være tildekket for å unngå sårskader. 

O-sko eller andre løpesko: O-sko er det beste å løpe med i skogen, men så lenge du løper nybegynnerløyper, er joggesko vanligvis godt egnet. 

Kompass: Mangler du kompass, kan du låne av klubben i starten. Dette bør du si fra om til trenerne på forhånd slik at vi tar med. EKT-brikke om du har. 

”Våtklut”: Det er sjelden mulighet for å dusje etter et løp. Ta derfor med en klut og litt vann på en flaske slik at du får vasket deg litt etter løpet. 

Klær: Varme klær til å ha på etter løpet. Gjerne votter og lue selv på sommeren! Regntøy er lurt. Og i tillegg kan gummistøvler være greit. Det kan være sølete på området vi er på. 

Mat og drikke: På løp er det stort sett mulig å kjøpe pølser, vafler, kaker og lignende, samt varmt og kaldt drikke. 

Diverse: Klappstol eller noe annet å sitte på.

Avreise
Til de fleste løp er du avhengig av å reise med bil. For å unngå at alle må kjøre hver for seg prøver vi å fylle opp biler. De som mangler transport får sitteplass i én av bilene, men ta kontakt i forkant slik at vi vet behovet.

Hvordan finne fram til løpet dersom du reiser alene?
Gå inn på www.orientering.no på online - terminlister. Søk deg fram til løpet du skal løpe. Ved å trykke på innbydelse til dette løpet vil du finne den informasjonen du trenger, bl.a. kjørebeskrivelse. Et stykke før samlingsplass er adkomsten markert med o-poster og skilter. O-postene er oransje og hvite og leder deg til parkeringsplassen. Eller spør treneren på siste treningen før løpet.

Parkering og samlingsplass
Parkering er ofte på en åker eller eng. Noen ganger må du betale for parkeringen (ca. 20-50 kr). Fra parkeringsplassen er veien til samlingsplass markert med bånd. Ofte kan det være et stykke å gå. Når du kommer til samlingsplass, ser du etter andre fra klubben og setter deg sammen med dem. Ved regnvær setter klubben opp et telt slik at vi slipper å bli våte.

Samlingsplass er det stedet der selve arrangementet foregår. Veien til start, toaletter og evt. dusj er markert fra samlingsplass. På samlingsplass er det muligheter for å kjøpe mat og drikke.

Noen ganger, på litt større løp, er det salg av orienteringsutstyr som kompass, o-sko og løpstøy.

Lagspose, nybegynnerkart og PM
De klubbmedlemmene som kommer først til løpet, henter lagets ”lagspose” i informasjonen. I lagsposen ligger det noen ganger startnummer når dette skal brukes. I tillegg er det gule ”backuplapper” til alle som skal løpe. En backuplapp festes til EKT-brikken (med den gule siden ut) og er til hjelp dersom brikken slutter å virke under løpet (lappen blir gjennomhullet av ”pinner” i stemplingsboksene på postene). Lagsposen inneholder også et PM (latin kort for ”pro memoria” som betyr ”noe å huske på”). I PM'et står det viktig informasjon om løpet og for eksempel hvor langt det er til start.

Er du under 13 år (t.o.m. 12 års klassen) eller løper i en nybegynnerklasse (”N”), får du kartet ditt i lagsposen på samlingsplass. Skal du låne brikke og eventuelt kompass, får du dette også.

Startlister
For å finne ut når din start er, må du se etter et oppslag som viser starttidene. Her er starttidene oppført etter de ulike klassene. Starttider for klubbens løpere vil i tillegg ofte ligge vedlagt i lagsposen.

For mange løp kan du også finne ut din starttid ved å se på internett. Gå inn på www.orientering.no under terminlister. Søk opp riktig løp og gå inn på startlister.

Til start
Av og til er det ulikt startsted for ulike klasser. Sørg for at du følger merkebåndene som fører til din start. Av og til kan det være langt å gå til start. Vær ute i god tid! Husk å ta med kompass, EKT-brikke og kart dersom du har fått dette i lagsposen.

Starten
Ved start er det en tavle som viser klokkeslett. Når din starttid kommer opp, går du inn i ”båsen” som er merket med den klassen du skal løpe. Da er det to minutter til du skal starte. Når det har gått ett minutt kan du gå inn i neste bås. Brikkenummer kontrolleres. De som ikke har fått kartet i lagsposen på samlingsplass, får kartet i startøyeblikket. Det er alltid arrangører på start som kan hjelpe deg!

Kartet og postbeskrivelse
På kartet er starten markert med en trekant. Noen ganger er det merket en kort løype fra startstedet til startpost. På kartet er postene er markert med røde ringer. Postene skal tas i riktig rekkefølge og du starter med nummer 1. På kartet er rekkefølgen vist som røde streker mellom postene. Mål er markert med en dobbelt ring.

På kartet er det trykket en postbeskrivelse. Denne beskriver terrenget der postene ligger (stor stein, høyde etc.) og hvilket kodenummer den enkelte posten har. Når posten du finner i skogen har samme kodenummer som postbeskrivelsen på kartet, vet du at du har kommet til riktig post!

Postene
På hver post finnes en oransje og hvit postskjerm. Her er også en stemplingsbukk hvor du skal ”stemple” med EKT-brikken. Kontroller at det er riktig nummer på posten!

Mål
Det siste stykket inn til mål er markert med bånd. Også i mål må du huske å stemple med EKT-brikken. Selv om du ikke har vært på alle postene må du stemple i mål slik at arrangørene vet at du har kommet inn fra skogen.

Etter du har kommet i mål
Det blir fort kaldt når du slutter å løpe. Ta derfor av løpstøyet og ta på tørt tøy så raskt som mulig. Er det dusj på samlingsplass går det an å bruke denne. Hvis ikke kan du vaske deg med en klut og vann som du tar med hjemmefra (”våtklutmetoden”).

Premieutdeling
Når alle i din klasse har kommet i mål, er det premieutdeling til de som har løpt raskest. I de yngste klassene og i nybegynner klassen får alle premie!

 

Lykke til!!

Har du spørsmål? Kontakt en av trenerne!

Kalender

Mai
MTOTFLS
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket